close menu

Не тільки сам Львів, а й його околиці багаті на різноманітні пам’ятки. Можна провести далеко не один день в пошуках чогось нового і цікавого.

А для тих, хто поки не вирішив, з чого ж саме почати, варто звернути увагу на наступні важливі зупинки.

Замки «Золотої підкови»

Маршрут «Золотої підкови» охоплює найвідоміші замки Львівської області: Олеський, Підгорецький, Золочівський. Всі вони знаходяться неподалік один від одного, так що досить взяти машину і відправитися за планом.

 – Олеський замок – фортеця в селі Олесько, зведена в 14-му столітті. Саме тут народилися Ян III Собеський та Михайло Корибут-Вишневецький. Після землетрусу в 1830-х роках фортеця впала. Зараз вона відреставрована, а всередині – філія Львівського національного музею. У музеї – понад 1500 експонатів.

 – Підгорецький замок – один з найяскравіших зразків поєднання палацу епохи Відродження і бастіонного укріплення у всій Європі. Знаходиться в однойменному селі. Проект в 17-му столітті розробив італієць Андреа дель Аква. Відстань від Олеського замку – всього 15 км.

 – Золочівський замок – ще одна спадщина 17-го століття. За свої часи він був палацом, королівською резиденцією, фортецею, панською садибою, тюрмою і навчальним закладом. Зараз тут музей-заповідник і картинна галерея. У Великому палаці представлено понад 550 експонатів.

Тустань

Тустань – дерев’яна наскальна фортеця біля села Урич. Розташувалася вона на скелях-пісковиках і виникла як оборонна та прикордонна споруда в 9-му столітті. Вважається, що Тустань побудували племена Білих Хорватів. Укріплення дозволяло контролювати Великий шовковий шлях і Солоний шлях, який проходив через Галицькі землі.

Протягом декількох століть фортеця неодноразово перебудовувалася. У 14-му столітті вона відійшла польським військам Яна Казимира. Остання письмова згадка датується 1565-м роком. Зараз це унікальна пам’ятка давньоруської архітектури домонгольського періоду, а її територія – державний історико-культурний заповідник.

Скелі Довбуша

Кілька мільйонів років тому на місці сучасних скель Довбуша було море. Але з часом воно пішло, залишивши скелі химерних обрисів, які підносяться майже на 700 метрів. Оповиті легендами, вони приваблюють туристів і любителів історії. Також тут постійно збираються альпіністи та скелелази.

У давні язичницькі часи тут знаходилося святилище. З приходом християнства – стратегічно важливий скит, який дозволяв спостерігати і контролювати околиці. Потім галицький князь Ярослав Осмомисл вирішив побудувати тут фортецю для захисту від монголо-татарської навали. З тих пір збереглося безліч лазів, проходів, таємних ходів.

Назву скелі отримали по імені Олекси Довбуша, ватажка повстанців-опришків. Його загін неодноразово здійснював набіги на землі поміщиків і феодалів, ховаючись і ховаючи скарби серед скель.

Жовква

Жовква – невелике містечко біля Львова, що колись було резиденцією Яна III Собеського. Тут в костелі Святого Лаврентія поховані численні польські дворяни.

Після реконструкції старої Жовкви можна сповна оцінити колишню пишність міста. Всі основні визначні пам’ятки знаходяться навколо Вічевого майдану. Головна з них – замок, зведений Станіславом Жовковським наприкінці 16-го століття. Він зберігся практично повністю і зараз поступово реконструюється. Всередині є музей.

А щоб подорожувати з комфортом, нічого не упустити і всюди встигнути, компанія «Укр-Прокат» пропонує прокат автомобілі у Львові. У нас – великий автопарк, вигідні ціни і гнучкі умови для кожного!






3 людей
переглядають цей автомобіль