close menu

Природні пам’ятки України обов’язково заслуговують на увагу. Адже у нас так багато казково красивих куточків, здатних здивувати навіть досвідчених мандрівників! Обов’язково провідайте красиві парки, особливо – якщо подорожуєте на автомобілі. А ми в «Укр-Прокат» в Харкові допоможемо підібрати підходящу модель з урахуванням її місткості і прохідності!

А поки розповідаємо про 5 мальовничих парків України!

1. Дендропарк в Софіївці

Дендропарк в Умані – один з найвідоміших парків в Україні, який розтягнувся майже на 180 гектарів. Це ландшафтна пам’ятка і пам’ятник садово-паркового мистецтва 18-19 століть. Тут ви не знайдете дикі ліси чи болотисті зарості, але вас чекають доглянуті алеї, романтичні лавочки та витончені фонтани. Всього в Софіївці росте понад 3,3 тисячі різновидів рослин, серед яких місцеві та екзотичні сорти. Наприклад, ви зможете подивитися на незвичайне тюльпанове дерево, болотний кипарис або гінкго. А відпочити так приємно в одній із старовинних альтанок або в тематичному павільйоні.

2. Дендропарк в Олександрії

У Білій Церкві знаходиться ще один найважливіший дендропарк – Олександрія. Це найбільший в Україні ландшафтний парк, оформлений архітектурно. Його площа – майже 300 гектарів, а заснував його граф Браницький в 1793 році. У ті часи це був один з найкрасивіших парків Європи. У нього завезли понад 2,5 тисячі видів рослин, в тому числі – з Китаю, Японії і Південної Америки. На території облаштовано 25 водойм, а в центрі знаходиться Велика галявина. Саме від неї в різні боки тягнуться алеї, прикрашені скульптурами і архітектурними спорудами – містками, колонами і альтанками.

3. Шацький національний парк

Шацький національний парк – великий і дуже красивий заповідник Західної України з цілою низкою озер. Він розкинувся практично на 33 тисячі гектарів і вражає розкішними сосновими лісами, низинними болотами і чорнично-моховими заростями. Тут химерно переплітаються найрізноманітніші представники флори завдяки унікальному клімату в оточенні 22 озер. А на озера і болота щорічно злітаються десятки тисяч водних птахів. З них цілих 27 видів занесені до Червоної книги України.

4. Подільські Товтри

Подільські Товтри – унікальний природний парк площею трохи більше 3 тисяч гектарів. Він розкинувся в Хмельницькій області та по праву вважається одним з найдивовижніших природних чудес України. В першу чергу тут унікальний ландшафт, адже в давні часи тут проходила лінія прибережних рифів. Таких геологічних структур лише кілька в світі, в тому числі – в США і Великобританії. У континентальній Європі аналогів немає зовсім. Тут є унікальні печери, джерела мінеральних вод і дивовижні скелясті гряди.

5. Природний парк Синевир

Природний парк навколо озера Синевир майже не постраждав від втручання людини, незважаючи на шалену кількість туристів. Загальна площа заповідника – понад 40 тисяч гектарів з унікальними ландшафтами. Озеро Синевир знаходиться на висоті майже 1000 метрів над рівнем моря, і з нього не витікає жодного струмка. Вода йде підземними ходами через гроти. На березі можна відпочити на лавочках або в альтанках біля величезної дерев’яної скульптури «Синь і Вир».






2 людей
переглядають цей автомобіль