close menu

Завдання навігатора максимально просте – визначити, де ви знаходитеся і куди рухаєтесь. Для цього використовується пристрій, що приймає сигнали з супутників Системи Глобального Позиціонування (саме так розшифровується абревіатура GPS). Таких супутників більше двадцяти, тому вони дають дуже точну і чітку картину.

Головний робочий вузол навігатора – GPS-приймач. Це антена, материнська плата і пристрій для зберігання даних. До нього підключається дисплей, на якому і виводиться інформація в зручній для користувача формі. Додатково можна підключити й інші периферійні пристрої. Не останню роль відіграє програмне забезпечення, яке ви використовуєте.

Навіщо потрібен GPS-навігатор?

Середньостатистичний GPS-навігатор виконує такі функції:

  • Прокладає найоптимальніший маршрут. За тим же принципом влаштовані карти в смартфонах. Сучасні програми прокладають різні маршрути з урахуванням вашого транспорту, відстані або часу.
  • Запам’ятовує пройдений шлях. Ви зможете переглянути, як і коли рухалися і повторити цей маршрут або просто вирахувати потрібну локацію і час.
  • Визначає параметри руху. Навігатор оцінює час, відстань, поточну і середню швидкість та інші нюанси.
  • Підказує напрямок. Нові програми оснащені голосовим модулем, який підказує напрямок руху прямо на ходу. Не доведеться постійно відволікатися на дисплей. Це особливо цінно за кермом.
  • Збирає довідкову інформацію. Ви можете вивести на дисплей актуальні попередження, інформацію про обмеження швидкості, дані про найближчі кафе та пам’ятки, що завгодно.

Головні критерії вибору GPS-навігатора

Всі GPS-навігатори бувають знімними або вбудованими – в залежності від способу монтажу. У нових машинах преміум-класу вони вже встановлені за замовчуванням. Знімні зазвичай докуповують окремо.

  • Дисплей. Від нього залежить, наскільки зручним буде навігатор. Раніше це були прості екрани з базовою інформацією, але тепер це повноцінний сенсорний гаджет. Враховуйте діагональ, розширення, кут огляду. Чим дисплей більший, тим зручніше стежити за маршрутом і тим більший сегмент карти можна вивчати одночасно. Зверніть увагу на наявність антиблікового шару, який дозволяє однаково бачити картинку при будь-якому освітлення.
  • Процесор. Це «серце» GPS-навігатора, від якого залежить його працездатність і швидкодія. Чим вище тактова частота моделі – тим вона швидше. Найкраще проявляють себе навігатори з показником від 500 МГц. Друга ключова характеристика, від якої залежить швидкодія пристрою – оперативна пам’ять. Її ніколи не буває багато.
  • Живлення. Живлення навігатора може бути автономне або від мережі. Свій акумулятор практичніший, тому що майже не витрачає ресурс автомобіля. Але його час роботи обмежений. Моделі від мережі підключаються через спеціальний роз’єм або роз’єм прикурювача. Є комбіновані варіанти.
  • Накопичувач даних. У ньому зберігаються попередньо завантажені карти і збережені маршрути. Чим більший об’єм– тим зручніше. Можете використовувати сторонні SD або MicroSD носії. Можна навіть підключити флешку, але швидкість буде набагато нижче.
  • Підтримка карт. Фірмові GPS-навігатори зазвичай за умовчанням працюють зі своїми ж фірмовими картами або певними програмами. Вони можуть бути платними або безкоштовними – уточніть заздалегідь.
  • GSM / GPRS модуль. Це не обов’язковий, але дуже практичний модуль, який забезпечує стабільне оновлення даних від мобільної мережі, а не від WI-FI.

Щоб не турбуватися про комплектацію своєї машини, не витрачатися на непотрібні покупки або спочатку випробувати нове оснащення в справі – вибирайте оренду! Ми вкомплектуємо автомобілі «Укр-Прокат» в Харкові всім необхідним під ваше замовлення!






6 людей
переглядають цей автомобіль