close menu

Івано-Франківськ – зовсім невелике і компактне місто, яке здається зовсім крихітним з висоти пташиного польоту. Але це взагалі не означає, що йому нема чим здивувати гостей і мандрівників. Насправді, щоб об’їхати всі цікаві околиці і дізнатися всі секрети міста, не вистачить однієї відпустки. Розповідаємо 10 цікавих фактів про нього!

  1. Гуляючи по Івано-Франківську, ви часто будете зустрічати назви «Станіслав» або «Станіславів». Справа в тому, що це стара назва міста, яку він носив з 1662 і загалом до 1962 року. Нову назву на честь Івана Франка місто отримало 9 листопада 1962 року в честь свого 300-річного ювілею.
  2. Це лише часткова правда, що місто заснували в 1662 році. Поселення під назвою Княгиня і Заболоття були на цій території набагато раніше.
  3. Спочатку Івано-Франківськ будувався, як могутня фортеця. Містечко оточували дерев’яні стіни, а потім – кам’яні оборонні споруди з земляним валом і ровом.
  4. Івано-Франківська ратуша тільки на перший погляд здається типовою для Західної України. Насправді вона побудована в стилі функціоналізм, і таких будинків по країні дуже мало. Причому її зовнішній вигляд протягом історії змінювався чотири рази. Крім того, це єдина ратуша в Європі із шоломоподібним позолоченим куполом.
  5. Найдавніша частина Івано-Франківська – це площа Ринок, яка збереглася з заснування міста. Колись це був центр шестикутної фортеці, у вигляді якої будували місто. До речі, колись вона називалася площею Смерті, тому що саме тут проводилися страти. До сих пір збереглися легенди про привидів опришків, які бродять по центральних будівлях.
  6. У 1919 році Івано-Франківськ тимчасово став столицею ЗУНР. Процес був досить складний, адже в основному столицею був Львів, пару місяців 1918 року – Тернопіль, а в 1919 році – Станіславів. Хоча він носив почесне звання лише з січня до травня, саме тут приймалися найважливіші рішення, але незабаром війська ЗУНР повинні були відступити за Збруч.
  7. В Івано-Франківську є унікальний пам’ятник, аналогів якому немає в Європі. Це пам’ятник яйцю.
  8. Ходять чутки, що під центром міста ховається загадковий підземний лабіринт. Частину катакомб будівельники вже одного разу знаходили. Але повністю підтвердити або спростувати легенду досі не вдалося.
  9. Найменша площа в місті – площа вулиці Івана Труша, яка налічує всього 360 квадратних метрів. Довжина самої вулиці – трохи більше 60 метрів, а ширина – менше 6. Як ми і говорили, Івано-Франківськ – дуже компактний! До речі, саме тому тут є деякі проблеми з громадським транспортом. Щоб ви точно могли охопити все, що хочеться, ми пропонуємо підібрати підходящий автомобіль в автопарку «Укр-Прокат» в Івано-Франківську і не орієнтуватися на міську інфраструктуру.
  10. Серед маленьких містечок Західної України Станіславів одним з перших отримав повноцінне електропостачання. Перші лампочки на залізничному вокзалі запалили в 19 столітті. До речі, сам вокзал тоді називали «Двірець».





7 людей
переглядають цей автомобіль