close menu

Електромобілі повільно, але впевнено захоплюють український ринок. Ціни на бензин ростуть, а питання екології стає все більш актуальним. Але вартість, швидкість, специфіка заправки та експлуатації в цілому досі викликають запитання. Спробуємо розібратися.

Технічно, електромобілі з’явилися раніше двигунів внутрішнього згоряння. Але тільки зараз їх використання стає доцільним. В Європі такою машиною вже нікого не здивувати, а ось в Україні їх поки не так багато.

Найпопулярніші на нашому ринку моделі:

  • Американський Tesla Model S зі стильним і лаконічним дизайном і високою якістю салону. Машина розвиває до 177 км/год, а заряду вистачає на 400-450 км. Але ця модель в кілька разів дорожча за інші.
  • Японський електрокар Mitsubishi i-MiEV розвиває до 140 км/год і коштує в 2-2,5 рази дешевше за Tesla. Але і одного заряду вистачає приблизно на 150 км.
  • Китайська лінійка BIO Automotive пропонує відразу кілька моделей: evA-2, evA-3, evA-4, evA-5. Вони найбюджетніші в цьому списку, але розвивають швидкість до 80 км/год. Відстань на одному заряді – близько 125 км.

Чим електрокари відрізняються від звичайних авто?

Головна відмінність електромобілів від звичайних авто – відсутність двигуна внутрішнього згоряння і коробки передач. Замість них – спеціальний акумулятор, який потрібно заряджати. Це надає автомобілю мобільність, на відміну від тролейбусів, прив’язаних до дротів.

Управляти електрокаром набагато простіше. По суті, досить кнопки «увімкнути». Замість коробки передач стоїть редуктор. Навіть рулити машиною легше завдяки електричному підсилювачу. Розганяється автомобіль самостійно, тому різко «газанути» не вийде. Зате гальмує він набагато швидше за рахунок специфіки переробки кінетичної енергії в електричну. Гальмівні колодки у електромобілів зношуються довше.

Але є і зворотна сторона медалі. Набір швидкості електрокарів завжди обмежений. У різних моделей свої характеристики. Лише поодинокі з них набирають до 250 км/год. Популярна Nissan Leaf в Україні розганяється до 140-150 км/год з урахуванням специфіки наших доріг. Але виробники не рекомендують перевищувати позначку в 100 км/год.

За місткістю і оформленням салону електромобілі не відрізняються від звичайних аналогічних габаритів. Але в основному це компактні міські моделі, тому якщо вам потрібна машина побільше – вибір в рази звужується.

Що ще потрібно знати перед покупкою електрокара?

Крім екологічності та відсутності бензину, зараз у електрокарів є ще один істотний плюс: пільги на їх ввезення та реєстрацію. На відміну від машин з двигуном внутрішнього згоряння і гібридних моделей, не доведеться оплачувати додаткові мита.

Одне з головних побоювань автомобілістів – технічний огляд. Але це вже давно не проблема. Зараз все більше салонів працюють з електромобілями. І на практиці це навіть вигідніше, тому щорічний ТО із заміною фільтрів обійдеться мінімум в два-три рази дешевше. А поломки трапляються рідше Прості деталі можна замінити в будь-якому сервісі, а ось акумулятор варто перевіряти в спеціалізованих.

Найбільша проблема – це запас ходу акумулятора. Досить високий він тільки в дорогих моделях. У тому ж Nissan Leaf це 130-150 км, а взимку і того менше. Тому їздити на довгі дистанції неможливо. Хоча кількість заправок стає дедалі більшою, їх все ще не так багато, як стандартних. А ось як друге авто для міста електрокар – безпрограшний вибір.

А якщо ви ще не визначилися зі своїми планами і вподобаннями щодо марки автомобіля або просто хочете спробувати щось нове – звертайтеся до нас! Компанія «Укр-Прокат» пропонує великий і різноманітний автопарк на будь-який смак у Львові!






5 людей
переглядають цей автомобіль