close menu

Київський метрополітен – головна транспортна артерія столиці та її символ і прикраса. Деякі станції не дарма вважаються архітектурними та історичними пам’ятками. Наприклад, Хрещатик, Вокзальна і Арсенальна. Арсенальна, до того ж – найглибша станція в світі. Вона знаходиться на глибині 105,5 метрів.

Зараз метрополітен Києва налічує три гілки загальною довжиною близько 70 км. Це 52 станції, 3 з яких – великі пересадочні вузли в центрі.

При плануванні маршруту враховуйте, що найбільш навантаженими вважаються станції Вокзальна, Лісова, Петрівка та Святошин. Біля них – великі вузли наземного транспорту. Пасажиропотік становить близько 60 тисяч пасажирів на день.

Для зручності жителів і гостей столиці, всюди є вказівники, інформаційні дошки та монітори. Це полегшує використання метрополітену. Нові станції обладнані ліфтами-підйомниками для пасажирів з обмеженими можливостями. На всіх станціях є покриття основних стільникових операторів.

Свого часу саме київський метрополітен став третім в СРСР після Московського і Ленінградського. Зараз він займає 29-е місце в світі за пасажиропотоком, хоча по довжині ліній – всього 60-е.

За своєю суттю метрополітен – складне багатопрофільне підприємство з десятками підрозділів. Зокрема, це 11 експлуатаційних служб, вагоноремонтний завод, дирекція і 3 електродепо.

Музей метрополітену

Якщо ви хочете докладніше дізнатися про історію, цікаві факти та щоденну роботу Київського метрополітену, відвідайте тематичний музей. Він знаходиться на другому поверсі адміністрації підприємства, і відкрили його в 2000 році. Адреса – проспект Перемоги 35. Екскурсії по музею безкоштовні.

Експозиція розташовується в трьох залах, і це не випадково. Саме з такої кількості вагонів складалися перші поїзди метро. Вся інформація представлена ​​в вітринах і на тематичних стендах. Наприклад, можете ознайомитися з фотопідбіркою станцій за часів їх запуску.

Перший зал повністю присвячений відкриттю нових станцій і ліній. Тут знімки і документи з будівельних робіт, особисті речі перших співробітників і керівників метрополітену, нагороди і грамоти. Справжня гордість музею – діючий макет станції «Дніпро» в масштабі 1:87 з першим депо в тому вигляді, в якому вони існували ще в 60-х роках. Це дозволяє зрозуміти, як піднімали вагони і як їх запускали на станцію.

Другий зал присвячений службам і підрозділам метрополітену, людям, які в ньому працюють і працювали. Тут також представлені частини обладнання, колекції проїзних документів, безліч різноманітних проїзних та інших цікавих символічних дрібниць. У київському музеї зберігається найбільша колекція.

У третьому залі можна подивитися на центральний годинник метрополітену, які синхронізували робочий час і інтервали. Тут же представлений діючий макет оборотного тупика, документація проектно-конструкторського бюро та інші цікаві експонати.

А якщо ви не хочете розбиратися з громадським транспортом і його маршрутами, орендуйте авто в Києві для зручних поїздок по місту! Компанія «Укр-Прокат» надає великий вибір машин різних марок і місткості!






5 людей
переглядають цей автомобіль