close menu

Дивовижно, але в Україні налічується понад 160 мечетей і молитовних будинків. А ще – 90 мусульманських недільних шкіл і 7 духовних ВНЗ. Близько десяти мечетей – пам’ятники архітектури. І сьогодні ми розповімо про найцікавіші з них.

  1. Ар-Рахма – перша мечеть в Києві, яка відноситься до Ісламського комплексу разом з мінаретом, медресе і навчальним корпусом. Вона знаходиться на схилі Щекавиці на Татарці і вміщує близько 2 тисяч осіб на 3 зали. Висота мінарету – 27 м. Міська влада виділила ділянку під будівництво в 1996 році. Хоча першу мечеть в Києві хотіли побудувати ще в кінці 19 століття. Частина робіт закінчилася тільки в 2000. На куполі відразу встановили півмісяць, і в мечеті почали читати молитви. У 2004 році влада виділила ще одну земельну ділянку для розширення Ісламського комплексу. Остаточне відкриття соборної мечеті Ар-Рахма пройшло в грудні 2011 року.
  2. Харківська соборна мечеть була побудована ще в далекому 1906 році. У 1936 радянська влада її повністю зруйнувала, але в 2006 вона була відновлена. Уже в кінці 19 століття в Харкові була досить міцна мусульманська громада, тому що в місті влаштувався татаро-башкирський кінний загін. Відкриття мечеті відбулося напередодні місяця Рамазан, але пізніше радянська влада знесла її дощенту, аргументувавши це благоустроєм русла річки. Решту споруди перетворили в житлові будинки. Перші зміни почалися в 1991 році, коли в Харкові зареєстрували Статут громади мусульман. У 1999 році почалися відновлювальні роботи, а в 2000 – виритий новий котлован. Колишня будівля була громовідводом, а стеля з мінаретом були цільними залізобетонними – це зберегли і в новому проекті. Зате з’явився ще один мінарет.
  3. Аль-Барок – харківська мечеть в характерному східному стилі з роздільними молитовними залами, освітніми програмами та приміщеннями для дозвілля. В оформленні використовується багато скла, дерева та глини, а кімнати прикрашені барвистими мозаїками.
  4. Маріупольська мечеть – одна з найрозкішніших мечетей України. Вона з однойменним Ісламським центром знаходиться в Приморському районі і названа на честь Сулеймана Пишного та Роксолани. Відкриття відбулося в жовтні 2007 року. Архітектурний проект розроблений за образом мечеті Сулейманіє Джамі в Стамбулі.
  5. Арабський культурний центр в Одесі побудований в 2001 при активній участі сирійського мецената. Городяни сприйняли проект з великим інтересом, і не дивно, адже колись на території міста знаходилося татарське поселення Хаджибей з турецькою фортецею. Радянська влада виступала радикально проти культури мусульман, тому одеське товариство офіційно зареєстрували тільки в 1992 році. У мечеті Арабського культурного центру читають проповіді на арабському, проводять курси та екскурсії.
  6. Полтавська міська мечеть побудована в 2000 році, а мусульманське співтовариство в місті зареєстровано в 1998. Тут можна вивчати арабську мову, читати Коран, реєструвати шлюби за мусульманськими звичаями. А в 2002 році було закінчено будівництво мусульманського кладовища.
  7. Новоолексіївська мечеть побудована в 2002 році в Новоолексіївці Херсонської області. Вона також називається Аджі Белял Джамі або Джума Джамі. На території працює бібліотека та навчальні класи.





3 людей
переглядають цей автомобіль