close menu

Релігійна архітектура несе на собі відбиток епох і найкраще відображає дух часу. Особливо колоритно вона виглядає в таких країнах, як Україна, де тісно переплітаються традиції різних народів і конфесій. Дуже цінні старовинні церкви і собори, вік яких давно рахується сотнями років. Про них ми сьогодні і розповімо.

  1. Горянська ротонда в Ужгороді. До сих пір діюча закарпатська святиня йде корінням до 10 сторіччя, а фрески датуються початком епохи Ренесансу. Назвою вона зобов’язана незвичайній круглій формі церкви, яку так само знають під назвою церкви Святої Анни.
  2. Софія Київська в Києві. У літописах дані про початок будівництва храму розходяться – 1017 або 1037 рік. Але за іншою версією будівництво почав Володимир Великий, а закінчив його син Ярослав в 1018 році. Зараз це один з головних символом столиці.
  3. Спасо-Преображенський собор у Чернігові. Одну з головних пам’яток Київської Русі князь Мстислав почав будувати в 1033 році, а закінчив вже його приймач. Найцікавіше – храмові розписи, які постійно доповнювали, і тепер тут поєднуються пам’ятки різних епох.
  4. Кирилівська церква в Києві. Храм імовірно датується початком 12 століття. Тут збереглися унікальні розписи та фрески тих і пізніших часів. У тому числі і витвір Врубеля.
  5. Храм Іоанна Хрестителя у Львові. Ще один старовинний діючий храм побудований в 1260 році в подарунок для принцеси Констанції Угорської. Його будували монахи-домініканці, яких спеціально запросили до Львова.
  6. Церква Різдва Христового в Галичі. Храм датується 13-15 століттям і відноситься до заповідника «Давній Галич». Це діючий греко-католицький храм, в якому класицизм тісно переплітається з бароко.
  7. Каплиця Святого Йосипа в Мукачево. Невелика споруда знаходиться біля собору Святого Мартіна, і це унікальний для України зразок сакральної готики 14 століття із середньовічними розписами.
  8. Вірменський собор у Львові. Собор Успіння Пресвятої Богородиці побудований в 1370 і значиться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут переплітаються особливості вірменського, романо-готичного і споконвічно-галицького стилів.
  9. Церква Миколи Чудотворця в селі Середнє Водяне. Історики вважають її найдавнішою дерев’яною церквою в сучасній Україні – 1428 рік. Знаходиться вона в Закарпатті та побудована з дубового зрубу. Нижня частина датується 1699 роком. Зате частково зберігся оригінальний розпис 17 століття.
  10. Церква Миколи Чудотворця в селі Колодному. Датується 1470 роком. Ще одна давня дерев’яна реліквія зі зрубу зберегла обриси, властиві фортецям. У церкві збереглися настінні розписи, вівтар і багато старовинних дрібниць.
  11. Церква Святого Юра в Дрогобичі. Це архітектурна пам’ятка світового значення і діючий музей, який ще називають «поемою в дереві». Датується 15-16 століттям, хоча тут думки вчених розходяться. У 1657 році церква Святого Юра переїхала до Дрогобича з Івано-Франківської області.
  12. Церква Святого Духа в Потеличі. Тут зберігся унікальний храмовий стінопис Галичини 17 століття. Сама церква датується за різними версіями 1502 або 1555 роком. На ті часи храм був дуже розкішним і величним, адже і Потелич був великим жвавим містом.
  13. Церква Святого Архистратига Михаїла в Києві. Ще одна дерев’яна церква датується приблизно 1528 роком і знаходиться в Пирогово. Вважається, що це найстаріша збережена дерев’яна святиня Центральної, Східної та Південної України.
  14. Церква Святого Духа в Рогатині. За деякими версіями храм існував уже в 12 столітті! Хоча більшість істориків вважають роком будівництва 1598, незважаючи на те що всередині є куди більш давні ікони. Зараз тут знаходиться музей живопису 16-19 століть.
  15. Троїцький собор у Новомосковську. Одного разу собор в Дніпровській області оспівав Олесь Гончар, і не дарма. Тут дивні відразу два факти. Храм збудували за наказом Петра Калнишевського, останнього отамана Запорізької Січі. І звели його в 1781 році без єдиного цвяха.





3 людей
переглядають цей автомобіль