close menu

Дивлячись на сучасні автомобілі, легко здогадатися, що єдиного винахідника у них немає. Це були цілі десятиліття проб, помилок і експериментів. Але ми Укр-Прокат у Львові хочемо розповісти про найважливіші етапи розвитку автопрому.

Все починалося з Леонардо да Вінчі

Перші теоретичні викладки на тему самохідних машин робив ще Леонардо да Вінчі. Вражаюче, але його творіння дійсно були працездатні. Сучасні ентузіасти неодноразово відтворювали прототипи за ескізами великого художника, і вони були цілком життєздатні.

Спочатку був трактор

Повною мірою першим самохідним транспортним засобом можна назвати військовий трактор, який в 1769 році винайшов Ніколя Йосип Кюгно, французький інженер. Під його керівництвом збудували паровий двигун, який і відповідав за рух машини. За основу був узятий велосипед, а використовувалася вся конструкція для перевезення важкої військової артилерії. Пізніше конструкцію назвали трактором за зовнішню схожість. Триколісна машина рухалася з рекордними за тими мірками 7 км/год. Її доводилося регулярно зупиняти, щоб підкинути вугілля, але це все одно був прорив.

Через рік Кюгно створив нову машину, вже побільше і для чотирьох пасажирів. Забавно, що саме з невтомним французом відбулося перше в історії ДТП, коли в 1771 році він в’їхав в кам’яну стіну. На жаль, пізніше у нього закінчилися гроші, і йому довелося призупинити свої експерименти.

У найближчі десятиліття в різних країнах технологію вдосконалювали. У 1789 році в США видали перший патент на парові автомобілі, і отримав його Олівер Еванс. У 1801 Річард Тревітчик побудував в Великобританії першу дорогу для перевезення вантажу транспортом. Через 20 років там же з’явилися парові поштові диліжанси. А в 1850 році відбувся перший рейс паровоза Карла Дейтца.

Як працює паровий двигун?

При спалюванні палива вода в казані нагрівається і перетворюється на пару. Вона штовхає поршні, а поршні обертають колінвал. Колінвал надає руху колесам по принципу паровозної пари. До речі, спочатку шофером називали не водія, а людину, яка підкидала в топку вугілля. Але парові машини були занадто великими, неповороткими, галасливими, та ще й лякали людей з кіньми. Довелося шукати альтернативи.

Готліб Даймлер і Карл Бенц

Першими винахідниками автомобілів в сучасному сенсі вважаються Готліб Даймлер і Карл Бенц. Вони змогли запустити промислове виробництво машин на бензиновому двигуні. Бензиновий двигун став революційним відкриттям, тому що він був в рази потужніший, тихіший, легший і безпечніший.

Перші теорії про двигуни внутрішнього згоряння з’явилися ще в середині 17 століття. У 1807 році швейцарський інженер Франсуа Ісаак де Ріваз вперше створив такий двигун. Він працював на суміші кисню і водню, але вийшов не надто вдалим. Протягом 1858-1863 років бельгієць Жан Жозеф Етьєн Ленуа винайшов іскрове запалювання і двигун на нафті з примітивним карбюратором. Його самохідний візок проїхав фантастичних 80 км.

У 1862 році запатентовано чотиритактний двигун, а в 1864 австрієць Зігфрід Маркус побудував моноціліндровий двигун з карбюратором. Через кілька років його автомобіль вже розвивав більше 16 км/год. Далі з кожним роком з’являлися все нові і нові розробки. У 1885 році Готтліб Даймлер зібрав протопип двигуна з вертикальним розташуванням циліндрів і карбюраторною подачею палива. Згодом за його розробкою побудований перший чотириколісний автомобіль «Моторваген». У той же час Карл Бенц отримує патент на машини з бензиновим двигуном. І почалося!






4 людей
переглядають цей автомобіль