close menu

Для багатьох із нас собака – повноцінний член родини, а відношення до улюбленця майже таке ж, як до дитини. Собака, як і її господар, потребує активного відпочинку, подорожей та цікавих розваг. Аби така подорож була вдалою та залишила лише приємні враження, важливо заздалегідь ретельно підготуватися, не полишаючи за увагою жодної дрібниці.

Привчаємо собаку до поїздок

Надзвичайно важливо, щоб собака не боявся машини, сприймав поїздки, як належне. Роботу у цьому напрямку експерти рекомендують починати якомога раніше, зі щенячого віку. Варто пам’ятати, що деякі собаки досить важко пристосовуються до поїздок, від процесу руху їх може навіть знудити. Важливо пам’ятати: лаяти або навіть карати за це улюбленця не можна. Краще прихопити з собою у перші поїздки декілька старих простирадл або рушників та заздалегідь застелити підлогу і сидіння. Якщо пес їздить в багажному відділенні універсалу або позашляховика, краще постелити м’який килимок.

А ось поспішати не потрібно: дайте псу ретельно все обнюхати в салоні. Якщо пес наважився залізти до салону, пригостіть його улюбленими ласощами. Перші поїздки здійснюйте на невеличкі відстані. Тварині потрібен час, аби призвичаїтись до звуків, запахів, вібрації двигуна.

Збираємо речі в дорогу

Звичайно, ваш пес уже отримав всі необхідні щеплення – у протилежному випадку будь-який відпочинок на природі для тварини може стати надзвичайно небезпечним. Якщо ця частина підготовки лишилася позаду, починаємо збирати всі необхідні речі:

  • миска для їжі та води;
  • запас корму та питної води;
  • підстилка для сну;
  • рушник або велика ганчірка, аби обтерти пса після прогулянки у дощову погоду або по мокрій траві;
  • повідець і намордник – обов’язкові аксесуари для безпечної прогулянки;
  • собачі гребінці – якщо у тварини довга, пухнаста шерсть;
  • чохол або накидка для синіння, що легко прати – якщо собака надає перевагу поїздкам на задньому сидінні;
  • спреї дів кліщів та інші, необхідні ліки, пінцет для видалення кліщів, а також засоби першої допомоги – ватні диски, перекис, бинти, антибактеріальні серветки;
  • улюблені ласощі та пару улюблених іграшок.

Обираємо місце для собаки

Аби поїздка проходила спокійно, а собака не нервував, та зайвого разу не відволікав водія, йому потрібно досить місця аби змінити позу, зручно лягти, витяги лапи.  Часто найбільш зручним виявляється місце у багажному відділенні (позашляховики, мінівени, універсали) або на задньому сидінні. Але деяким собакам більше подобається місце на підлозі, біля ніг хазяїна – так вони почуваються більш захищеними.

Деякі туристи використовують спеціальні просторі клітки – перевозки. Окрім цього, існує практика фіксації улюбленця повідцем. Але це – вкрай небезпечно, при різкому маневрі або гальмуванні виникає ризик важкого травмування улюбленця. Зауважимо: собака, що добре звик до машини, завжди веде себе спокійно, із задоволенням дрімає під монотонний шум двигуна, лише зрізка зазираючи у вікно. Адже головне для пса – відчувати, що хазяїн поруч!

Зупинка на вимогу?

Будь-якому мандрівнику потрібно, час від часу, подихати свіжим повітрям, розім’яти м’язи та реалізувати фізіологічні потреби. Отже, доведеться періодично робити зупинки, з інтервалом у 2 – 3 години, на 15 -20 хвилин. Улюбленець має трохи побігати або походити, напитися води, трохи пограти з м’ячиком або улюбленою іграшкою. Адже рух – необхідна складова здоров’я собаки. Якщо на дворі стоїть спека, не забувайте запропонувати собаці трохи води під час руху, наливаючи невеличкі порції, та тримаючи миску рукою.

Бажаємо щасливої дороги та сподіваємося, що наші поради були корисними.






6 людей
переглядають цей автомобіль