close menu

Приказка про те, що Одеса починається з Привозу недарма відома далеко за межами рідного міста. Один з найбільших і вже точно найбільш колоритний ринок України – вже давно візитна картка Південної Пальміри. Привоз – це джерело байок, легенд і афоризмів, нескінченна кількість історій і незабутні покупки.

З чого все починалося?

У 30-х роках 19 століття в Одесі було три ринки: Старий, Новий і Грецький. Привоз був лише малою частиною Старого ринку. А прозвали його так, тому що саме на цю площу з’їжджалися купці і торгували прямо з рук. А точніше – з коліс.

Офіційно історія Привозу починається в 1827 році. Тоді на привізній площі збудовано першу криту споруду. Це було набагато зручніше, тому вже незабаром критий ринок в Україні став популярнішим за інші. В тому числі, це було вигідно торговцям, які не платили ринковий збір до середини 1860-х.

Але поступово почали з’являтися ринкові лавки. Такий Привоз був не надто охайним. Друковані видання того часу описують його брудним та з поганим запахом. Звичайно, так не могло тривати вічно. Почали з’являтися перші комбіновані павільйони та торгові приміщення. Поступово повністю обладнали окремі споруди для забою худоби. Підлоги забетонували, а дороги і площа виклали гранітним щебнем. На все пішло ще близько десяти років.

У 1913 році з’явилися ще чотири двоповерхові будівлі. Над проектом працював архітектор Федір Неструх. Величезний торговий комплекс був не тільки практичним, але і тонко продуманим з архітектурної точки зору.

За радянських часів Привоз перейменували в «Жовтневий ринок», але нова назва не прижилася і залишилося суто формальною. Наприкінці 50-х років 20 століття територію заасфальтували. Також звели повноцінні капітальні корпуси: молочний і м’ясний.

Навіть за часів, коли по Радянському Союзу був катастрофічний дефіцит товарів, на Привозі це майже не було помітно. Тут торгували продуктами і фірмовим одягом. За великі гроші можна було знайти будь-які делікатеси, від червоної риби до чорної ікри. Хоча жарти про те, що вся «зарубіжна фірма» робилася на Малій Арнаутській, були відомі всім, навіть тоді Привоз не страждав нестачею покупців.

Одеський Привоз в наш час

Під час перебудови ринок поступово занепадав. У 90-і роки затвердили генеральний план реконструкції. У 2007 з’явився новий рибний корпус, м’ясний павільйон і два торгово-офісні центри. Уздовж вулиці Пантелеймонівської простягнувся цілий комплекс магазинів під назвою «Новий Привоз». У той же час з’явилися і популярні тепер пам’ятники Кості-моряка та рибачки Соні.

Дістатися до Привозу – простіше простого. Він знаходиться в межах історичного центру, за адресою Привозна вулиця 14. До нього впритул прилягає автобусна станція. Залізничний вокзал знаходиться менш ніж в кілометрі. Дійти звідти можна пішки за 5-10 хвилин.

Більшість торгових точок – одеські або вінницькі. Приїжджають сюди торгувати і з інших областей. Незважаючи роки, що пройшли, досі на Привозі можна знайти і продати що завгодно. Ринок займає близько 8 гектарів, а кількість продавців періодично перевалює за 6 тисяч.

А щоб проводити час в своє задоволення і не озиратися на транспортні проблеми, можете просто орендувати автомобіль в Одесі! Компанія «Укр-Прокат» пропонує моделі на будь-який смак!






4 людей
переглядають цей автомобіль