close menu

Технології змінюють світ з кожним днем. Ще років 50 тому більшість звичних нам сьогодні технологій існувала тільки в фантастичних романах. 20 років тому про розробку штучного інтелекту вперше заговорили серйозно, але, звісно ж, перші результати не особливо вражали.

В середині нульових стався справжній прорив в машинному навчанні та розробці нейромереж. І ось вже сьогодні вони незримо допомагають нам з пошуками і фільтрацією інформації в інтернеті, з перекладами текстів, обробкою зображень та іншими простими завданнями. У тому числі вдосконалюється і автотранспорт.

Погляньмо на нього детальніше!

Безпілотні автомобілі

Уже багато років великі автоконцерни розробляють моделі, які могли б їздити без участі людини. Серед них такі гіганти, як BMW, Nissan, Honda, Volkswagen та інші. Ні про яке масове виробництво поки не йдеться, але перші успіхи вже цілком помітні.

Нейромережі навчають вирішувати не тільки фактичні питання, на кшталт вибору швидкості і поворотів, а й етичні дилеми: що робити в разі тієї чи іншої аварійної ситуації. Вчені вважають, що через кілька десятиліть з більш масовим впровадженням штучного інтелекту на дороги авторух стане набагато безпечнішим, адже це повністю виключає людський фактор – втому, водіння в нетверезому стані, порушення швидкісного режиму, відволікання на телефонні розмови.

Безпека і зручність

Автомобільна електроніка вже зараз вирішує масу побутових питань – як проїхати, де припаркуватися, як захистити машину від викрадення. Навігатори прокладають альтернативні маршрути прямо на ходу. Голосове управління дозволяє не відволікатися від дороги і від керма. Відеокамери і численні датчики фіксують перешкоди та потенційні загрози. Нейромережі  визначають рівень втоми водія, і навіть системи безпеки спрацьовують автоматично з урахуванням ситуації.

Інші датчики відслідковують технічний стан машини. Навіть зараз вже не потрібно вгадувати, що і де стукає під капотом – всі показники фіксуються. Комп’ютер підкаже не тільки коли пора на ТО, а й де це зручніше зробити. А деякі сучасні моделі відразу передають всі дані в сервісний центр виробника, щоб бригада ремонтників оперативно виїхала на місце.

Автомобільне страхування

Страхування завжди безпосередньо пов’язане з величезними обсягами інформації і базами даних. Їх теж обробляє ні що інше, як штучний інтелект, адже компанії використовують десятки джерел та вивчити їх вручну неможливо в принципі. Нейромережі дозволяють враховувати навіть стан здоров’я водія і його манеру водіння.

Виробництво автомобілів

Штучний інтелект активно використовується і на заводах-виробниках. Все більше процесів поступово автоматизується – і це скорочує ризики аварійних ситуацій, об’єми браку і простій обладнання через збої. Вже незабаром, за прогнозами, спеціальне програмне забезпечення дозволить прискорити виробництво ще більше.

Датчики і камери самостійно відстежують стан обладнання, виявляють потенційні проблеми і усувають їх заздалегідь. Скорочуються не тільки витрати часу, а й цілком матеріальні на ремонт і заміну техніки. Для користувачів це означає зниження собівартості продукції.

Але не обов’язково будувати такі далекосяжні плани. Навіть сучасні машини з повною комплектацією цілком стануть вірним помічником на дорозі. Можете підібрати модель на свій смак в нашому автопарку! Компанія «Укр-Прокат» пропонує вигідні ціни та гнучкі умови оренди у Львові!






6 людей
переглядають цей автомобіль