close menu

Багато водіїв вважають, що дорога за жвавою і невимушеною бесідою пролітає набагато швидше. Це дійсно так, але тут важливо чітко оцінювати свій стан у певний момент. Головне, щоб в захоплені від суперечки ви не забували про дорожню ситуацію.

Організму важко довго концентруватися на двох різних процесах – а звідси непомічені автомобілі і пішоходи, вимкнені поворотні сигнали і запізнілі перебудови. Все це в рази підвищує ризики ДТП.

Чи можна говорити по телефону за кермом?

Телефонні розмови – один з істотних чинників ризику на дорозі. На те є кілька причин.

  • Зайняті руки. Поки ви притискаєте телефон до вуха і залишає на кермі всього одну руку – ризик аварійної ситуації зростає в кілька разів.
  • Очі не на дорозі. Будь-які маніпуляції з телефоном вимагають як мінімум поглянути на нього. Подивитися або набрати номер, прийняти або скинути виклик, відправити повідомлення. Кожен раз ви втрачаєте з поля зору дорогу, і навіть ці лічені секунди можуть вирішити все.

Голосове керування, гарнітура і функція Hands free істотно знижують ризики. Проте вони не зводять їх до нуля. До того ж, гарнітура може випасти, дроти плутаються – все одно доводиться відволікатися. Якщо телефонну розмову ніяк чи не перенести, намагайтеся скоротити всі ризики і зайві рухи заздалегідь. Наприклад, користуйтеся гучним зв’язком. А ще краще – припаркуйтеся в дозволеному місці, вирішите свої справи та їдьте далі.

Музика за кермом – друг чи ворог?

На відміну від телефонних розмов, у музики є цілком явні переваги. Вона не дає заснути, бадьорить і допомагає сконцентруватися. Звісер, все потрібно робити з розумом, і не варто переборщувати з гучністю та інтенсивністю. Тим більше, вченими вже давно доведений вплив музики на психоемоційний стан. А це далеко не останній критерій, який визначає манеру водіння.

 Класична музика підвищує концентрацію і зорову увагу. Вона заспокоює нервову систему і особливо хороша, якщо вам часто доводиться стояти в пробках. Те, що при прослуховуванні класики зменшується дратівливість, теж давно доведено вченими.

Ритмічна музика підтримує вас у тонусі, якщо ви втомилися. Тут працює цілком зрозумілий біологічний механізм – вона змушує серце битися активніше. Але при це слухати її занадто довго без перерви теж не варто – притупляється увага, погіршується робота мозку і зростає рівень агресії. Будьте обережнішими з такими жанрами, як рок, хіп-хоп і метал.

Щоб від музики була користь, а не шкода, не зловживайте гучністю. Це відволікає, погано впливає на самопочуття і знижує концентрацію на 20-25%. Особливо сильно погіршується реакція на периферичні сигнали, в тому числі – зорові, а на дорозі це може бути критично важливо.

Пам’ятайте, що навіть звичний рівень гучності в маленькому замкненому просторі вищий в кілька разів. Від постійного зловживання гучною музикою погіршується слух.

До речі, у нас ви можете орендувати машину з відмінною аудіосистемою! в каталозі «Укр-Прокат» – великий вибір моделей в Києві під будь-які ваші запити.






7 людей
переглядають цей автомобіль