close menu

Особливість всесезонних шин очевидна з їх назви – їх можна використовувати взимку і влітку. Але тут є нюанси, і щоб в них розібратися, для початку варто з’ясувати, чим взагалі відрізняються зимові та літні покришки. А це малюнок протектора і склад гуми. На зиму потрібен більш еластичний матеріал, щоб він не дубів і не тріскався. І більш глибокий рисунок, щоб можна було впевнено їздити по бруду і ожеледі. Влітку картина зворотна – потрібна більш тверда гума, стійка до високих температур, і більш низький протектор.

Легко помітити, що поєднати ці протилежні критерії досить проблематично. Таким чином, у всесезонних шин протектор нижчий, ніж у зимових, але при цьому у них широкі канавки і багато ламелей. А гума використовується середньої твердості – не дуже еластична і не надто жорстка. В результаті виходять такі ж проміжні характеристики. Вони непогані, але до ідеалу не дотягують. Розберемо докладніше.

Переваги та недоліки всесезонних шин

Переваги всесезонних шин:

  • Їх не потрібно міняти при зміні сезону, а це економія часу;
  • Не потрібно купувати два комплекти гуми – економія коштів;
  • Не потрібно думати, де зберігати другий комплект покришок – економія місця;
  • На хорошій асфальтованій дорозі при сприятливих умовах всесезонна гума майже беззвучна;
  • За ціною вона ближче до літніх покришок і дешевша за зимові.

Недоліки всесезонних шин:

  • Всесезонні шини швидше зношуються. Хоча купувати два комплекти не потрібно, міняти їх доведеться частіше. Так що якщо вас в першу чергу цікавить економія – потрібно все ретельно прорахувати з урахуванням того, скільки і де ви їздите.
  • У надто морозну зиму або занадто спекотне літо універсальні всесезонні шини не справляються. Їх усередненим параметрам потрібні такі ж середні погодні умови.
  • Якщо ви віддаєте перевагу агресивному стилю водіння, їздите по бездоріжжю або так чи інакше використовуєте машину в складних умовах – всесезонні шини не підходять.

Не плутайте всесезонні покришки з зимовими нешипованими. Звертайте увагу на маркування. Зазвичай там вказано щось на кшталт «All Seasons» або «All Weather», коли на зимовій гумі зображена сніжинка. А ось маркування «M + S» ( «бруд і сніг») може бути і там, і там.

До речі, носити зимові покришки замість всесезонних безглуздо і не вигідно. Вони дорожчі, але при цьому влітку будуть швидше зношуватися, а це знову впливає на стійкість автомобіля.

Коли ж використовувати всесезонну гуму?

Сама по собі всесезонна гума непогана. Вона підійде, якщо ви не часто використовуєте машину, їздите тільки в місті, спокійно водите, і якщо у вас досить м’які зими і не надмірно спекотне літо. Якщо з якихось причин тимчасово немає можливості змінювати покришки – це теж непоганий варіант. Найефективніші такі покришки в країнах, де температура взимку рідко опускається нижче нуля. Але важливо підібрати перевірену марку і виробника.

Не рекомендується використовувати всесезонну гуму під час сильної ожеледі або заморозків. Значно падає керованість машини, і ризик ДТП зростає. Влітку ж, якщо асфальт надто розпечений, гума шумить і швидко зношується.

Деякі автомобілісти вважають, що якщо колись до 90-х був тільки один тип покришок, без поділу на сезони, то і зараз цього достатньо. Але важливо розуміти, що з тих пір істотно зросла потужність машин і підвищилася інтенсивність дорожнього руху.

Є ще простіший варіант, як вирішити проблему постійної зміни покришок. Якщо ви орендуєте у нас автомобіль, вам взагалі не потрібно займатися такими технічними питаннями. Весь автопарк «Укр-Прокат»  в Києві проходить регулярне сервісне обслуговування.






6 людей
переглядають цей автомобіль