close menu

Фари є частиною системи освітлення автомобіля. Ці прилади виконують такі функції:

  1. Забезпечують рух автомобіля у темний час доби, приблизно окреслюють габарити автомобіля
  2. Попереджають інших водіїв про повороти або зупинки
  3. Забезпечують освітлення дороги та салону авто

Кожна фара складається з таких елементів: корпус з кріпленням, джерело світла (лампа), відбивач світла та розсіювач. Фари бувають різних видів. Можна класифікувати фари:

  • За місцем розташування (задні та передні блоки ліхтарів)
  • За функцією, що вони виконують (основні, додаткові, сигнальні)
  • За типом лампи

Ми уважно розглянемо, які типи ламп (джерела світла) використовуються у сучасних автомобілях.

Класифікація автомобільних фар за типом їхньої лампи

У сучасному автомобільному будівництві використовується чотири основні види ламп (лампи розжарювання, галогенні, світлодіодні, ксенонові).

Лампи розжарювання

Такий вид фар ви знайдете тільки в стареньких автомобілях, які ще можна знайти в гаражі у Вашого дідуся чи дядька. Раніше такі лампи цінували за їхнє м’яке, але яскраве світло і низьку вартість. Головним же недоліком ламп розжарювання була їхня недовговічність. Вольфрамова нитка, що є основним джерелом світла в такій лампі, дуже швидко рвалася через випаровування вольфраму, і лампа гасла. При горінні лампа розжарювання виділяла дуже багато тепла, так що, доторкнувшись до неї, можна було сильно обпектися. Не витримавши конкуренції з сучасними джерелами світла, лампа розжарювання поступово поступилася місцем наступникам.

Галогенні фари

Джерелом світла таких фар є галогенні лампи. Вони отримали свою назву через галогенний газ (зазвичай бром або йод), який наповнює колбу лампи. Саме галогенний газ становить основну вигідну відмінність цього виду джерела світла – його довговічність. Виготовлена ​​за принципом звичайної лампи розжарювання, галогенна служить у рази довше. Термін її служби оцінюється в 1000 і більше годин.

Світлодіодні фари

Нещодавнє відкриття у світі автомобільного освітлення – світлодіодні фари. Замість вольфрамової нитки, для створення потужного потоку світла цих ламп використовується матриця з кристалівпровідників. Такі лампи майже не нагріваються, а 90% споживаної ними електричної енергії йде на утворення саме світла, а не тепла. Світлодіодні лампи освітлюватимуть автомобілісту шлях до 50 000 годин. Єдиним їхнім недоліком є ​​досить висока ціна.

Ксенонові фари

Не часто ще на наших дорогах можна побачити автомобіль з ксеноновими фарами. Їх поки що рідко використовують, в основному через високу ціну та необхідність встановлення блоку розпалювання, без якого вони не працюватимуть. Але якщо такі «дрібниці» Вас не зупинять, і Ви все-таки встановите ксенонові лампи собі на машину, Ви отримаєте у нагороду потужний потік світла, максимально схожий на сонячний.

Також є так звані «фари майбутнього»: матричні, лазерні та цифрові. Вони використовуються лише найавторитетнішими автомобільними компаніями, такими як Audi, BMW та Mercedes, які можна взяти на прокат в Києві.






5 людей
переглядають цей автомобіль