close menu

Питання щодо купівлі позашляховиків турбує більшість автомобілістів, які мріють про солідну і містку машину. Чи так це практично в місті? Чи варті переваги незручностей? Які взагалі особливості у таких автомобілів? Зараз розберемося!

З очевидних переваг варто відзначити:

  • Велику місткість. У салоні легко абстрагуватися від зовнішнього світу і шуму. Це зручно для тривалих поїздок, подорожей і поїздок з дітьми.
  • Місткий багажник. У позашляховику легко перевозити великі вантажі, які не влізуть в легкову машину.
  • Стійкість до негоди. Позашляховики не бояться ні снігу, ні морозів, ні вітру, ні спеки.
  • Статусність. Солідні машини можна використовувати для бізнес-зустрічей і поїздок.

Але є і недоліки:

  • Габарити. Місткість – це добре, але велика машина менш практична і маневрена в місті. У районах зі старою забудовою і вузькими вуличками на ній взагалі складно проїхати. Позашляховик може доставляти незручності в пробках і на парковках.
  • Витрати. Утримувати позашляховик дорожче в усіх аспектах: від витрати палива до обслуговування.

У чому особливість конструкції позашляховика?

Від звичайних легкових машин позашляховик відрізняється конфігурацією. Він розрахований на велику вантажопідйомність, а всередині – більше місця для водія і пасажирів. Як очевидно з назви всього класу, позашляховики розраховані на пересування саме по поганому і проблемному покриттю.

Але навіть найкращі розробники не здатні забезпечити їм плавну і впевнену їзду по звичайних міських дорогах. Масивність і габарити тут грають проти.

Переваги конструкції позашляховика на бездоріжжі

Вся справа в специфічної підвісці. У позашляховиків вони незалежні для кожного колеса, тому навіть по вибоїнах вдається зберегти хороше зчеплення з ґрунтом. Коли машина наїжджає на перешкоди, підвіска різко стискається, а якщо під колеса підвернеться яма – розтискається, як гармошка.

На поведінку позашляховиків безпосередньо впливає вісь: вона більш жорстка і тверда, щоб автомобіль плавно долав проблемні ділянки. За рахунок збереження контакту між колесами і покриттям шасі стає більш стабільним. Це означає, що незважаючи на всі перешкоди машина краще зберігає рівновагу.

Більшість позашляховиків оснащені трьома диференціалами – переднім, заднім і проміжним. Вони контролюють, щоб усі колеса знаходилися на землі. Якщо колесо відривається від поверхні, а диференціал заблокований – противага не дасть машині перекинутися.

Недоліки конструкції позашляховика в місті

Специфіка підвіски на рівній міській дорозі обертається проблемами. У легкових автомобілів вона куди менш гнучка і дає міцне зчеплення з асфальтом і бетонним покриттям. Позашляховикам доводиться постійно регулювати центр ваги. У підсумку, як це не дивно, в місті вони куди менш стійкі, стабільні і надійні.

Найсерйозніші проблеми починаються на асфальтованому гірському серпантині або при будь-яких різких поворотах. По суті, при кожному пригальмовуванні задні колеса буквально відриваються від дороги і машину розгойдує.

Якщо ви хочете спробувати позашляховик в справі або протестувати будь-яку іншу марку машини перед покупкою – звертайтеся до нас! У великому автопарку «Укр-Прокат» в Одесі напевно знайдеться те, що вам потрібно!






4 людей
переглядають цей автомобіль