close menu

Потьомкінські сходи в Одесі – по-своєму монументальна споруда. З нею пов’язано безліч історій, загадок і специфічних фактів.

 – Потьомкінські сходи проектували ще в 1825-му році. Ними займалося відразу кілька архітекторів: Авраам Мельников, Франческо Боффо і Потьє. Їх практична мета – з’єднати верхню частину міста з портом. Концептуально Вони повинні була підніматися від синяви моря до блакиті неба. Проект налічував 200 сходинок, розділених на 10 прольотів. Причому основа сходів замислювалася набагато ширшою за їх верхню частину, щоб досягти цікавого оптичного ефекту. Якщо дивитися на спуск зверху, немає відчуття, що сходи звужуються. Знизу не видно прольоти та вони здаються нескінченними.

 – Зараз на сходах збереглося 192 сходинки. Нижній марш – з 13, другий – з 19. Кілька ступенів «з’їла» Приморська вулиця. Їх довелося засипати для її облаштування. Гранітом сходи були облицьовані при реконструкції в 1933-му році.

 – Згідно з однією з міських легенд, під сходами захований підземний хід, який веде до Воронцовського палацу. Інші ж вважають, що під арками заховані скарби контрабандистів і навіть коштовності Мішки-Япончика.

 – При будівництві величезної споруди жартували, що ця дорога та безглузда примха графа Воронцова потрібна тільки для того, щоб бронзовий Дюк нарешті міг спуститися до берега.

 – Одеса не була б Одесою, якби її жителі не продовжували підходити до всього з властивим гумором. Наприклад, щорічно проводиться забіг по сходах вгору. Останній рекорд – 22,8 секунди. Легендарний одеський спортсмен Сергій Уточкін свого часу відзначився тим, що спустився по сходах на автомобілі, мотоциклі і велосипеді. Учасники перших одеських Гуморин ще в 70-х роках з’їжджали по сходинках на «Запорожці».

 – У рейтингу найкрасивіших сходів Європи Потьомкінські посіли шосте місце. В журі входили відомі історики та мистецтвознавці з різних країн. А в 2015-му році під час Одеського кінофестивалю Європейська кіноакадемія присвоїла їм звання «Скарбу європейської кінокультури».

 – До сих пір на Потьомкінських сходах часто проводяться різні заходи. Вони використовуються замість трибуни для концертів і феєрверків, прикрашаються до Дня Міста, тут проводяться кінопокази, вони використовуються як один із майданчиків Одеського кінофестивалю, і нарешті це незмінне місце зустрічі більшості міських клубів за інтересами.

 – Кількість письменників і поетів, які згадували Потьомкінські сходи, практично неможливо підрахувати. Вони справили незабутнє враження на Марка Твена, який згадував про них в дорожньому романі «Простаки за кордоном». Вразили вони і Жюля Верна, який і охрестив їх монументальними у романі «Упертюх Керабан». Про них згадували Юзеф Крашевський, Олександр Островський, Віссаріон Бєлінський, Іван Нечуй-Левицький, Олександр Грін, Валентин Катаєв, Олександр Купрін, Леонід Утьосов та багато інших.

А щоб подорож була максимально безтурботною, громадський транспорт не затьмарював відпочинок, а пробки та години пік – робочі поїздки, компанія «Укр-Прокат» пропонує автомобілі в оренду в Одесі. У нас – великий автопарк, доступні ціни та вигідні умови!






6 людей
переглядають цей автомобіль