close menu

За роки існування автомобільної промисловості благополучно розроблені десятки типів двигунів. Деякі з них давно пішли в минуле, а деякі використовуються досі. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про основні класифікації і особливості.

За типом сумішоутворення:

  • З внутрішнім сумішоутворенням. Горюча суміш запалюється при контакті з повітрям. Наприклад, це дизельні мотори, в яких паливо спалахує при стисненні готової суміші.
  • З зовнішнім сумішоутворенням. Для примусового займання використовується свічка запалювання, яка дає іскру. Наприклад, це карбюраторні і газові двигуни.

За типом палива:

  • Рідке паливо. Виготовлене шляхом переробки нафтопродуктів. Сюди відноситься бензин, гас і дизель.
  • Газ. Використовується природний, зріджений або генераторний газ.
  • Змішані системи. Зазвичай основним видом палива в двигуні такого типу все-таки є газ. А рідка компонента потрібна для запалювання суміші. Хоча зараз є багатопаливні двигуни, які здатні довго і ефективно працювати на різній сировині, аж до сирої нафти. Але в повсякденній практиці вони не зустрічаються.

Окремо варто розглянути критерії, за якими класифікуються двигуни внутрішнього згоряння:

  • За специфікою робочого циклу. З двома або чотирма тактами, з наддувом або без. Двотактні простіші конструктивно, легші, потужніші і дешевші. Чотиритактні екологічніші, витрачають менше палива і стрімко розвиваються.
  • За специфікою запалювання палива. Крім примусового займання від свічки є ще запалювання за рахунок сили стискання.
  • За типом системи охолодження. Вони бувають повітряними або рідинними.
  • По розташуванню циліндрів. Є системи з вертикальним, горизонтальним, опозитним і дворядним розташуванням. Рядні горизонтальні і вертикальні – це переважно чотирициліндрові мотори. Вони надійні і прості в експлуатації. Опозитні – це більш практичний горизонтальний тип зі зміщеним центром ваги, але вони більш громіздкі і складні, так що зустрічаються рідше. Дворядні або V-подібні частіше використовуються в автомобілях американського виробництва. Вони компактні, але недостатньо збалансовані і дорогі.

Що ще потрібно знати про види двигунів?

Все почалося з парової машини. По суті, це перший двигун внутрішнього згоряння. Пізніше з’явилися бензинові мотори. Пальне подається з бака за допомогою насоса. Такі двигуни бувають з карбюраторними або інжекторними. Карбюратор забезпечує впорскування пального у впускний колектор для подальшого розподілу по циліндрах. Інжектор – більш сучасна і екологічна система.

Дизельні двигуни не потребують свічок запалювання та іскри. У них встановлюється свічка накалу для підвищення температури. Вони краще підходять для потужної і безперервної роботи. Дизель з турбонаддувом відрізняється від звичайного тим, що двигун швидше розганяється.

Газові двигуни вже давно майже не використовуються в автомобільній промисловості. Те ж саме стосується роторно-поршневих систем. А ось електричні навпаки – стрімко розвиваються. Щороку запас ходу таких моторів без дозарядки зростає разом з кількістю заправних станцій.

Гібриди – ідеальне універсальне рішення для економної витрати палива. Наприклад, коли акумулятор сідає, мотор працює від бензину або дизеля. Але така система складніша і дорожча, так що поки недостатньо популярна. Разом з тим вдосконалюється і ще одна новинка – водневий двигун. Передбачається, що в майбутньому у нього не буде викиду відпрацьованих газів, а заправляти машину можна буде не частіше разу на 500 км. Якщо потрібне авто на прокат у Львові, звертайтесь!






4 людей
переглядають цей автомобіль