close menu

Рано чи пізно кожен автомобіліст стикається з питанням, якою плівкою тонувати авто. Ми в «Укр-Прокат» в Харкові точно знаємо, який варіант для чого використовується, і готові поділитися нюансами!

Металізована і неметалізованим плівка

Насамперед розберемося з цим питанням! У більшості виробників є обидва варіанти. Так чим же вони відрізняються?

  • Неметалізована плівка дешевше, не має дзеркального ефекту і не створює ніяких перешкод для зв’язку і навігаційних систем. Структурно вона складається з полімерного шару, пофарбованого шару і акрилового шару. Останній забезпечує прилипання плівки до скла. Але неметалізована плівка не така довговічна, а ще вона вицвітає і вигоряє з часом. В основному, таке тонування служить 4-5 років.
  • Металізована плівка міцніша і довговічніша. Вона служить до 7 років і набагато ефективніше відбиває сонячні промені. Крім основних шарів в ній є ще один металізований, який і створює дзеркальний ефект. Крім того, така плівка довше не вицвітає і не вигорає. Але вона дорожча і може створювати проблеми зі зв’язком.

Окремо варто розглянути повністю дзеркальні плівки. Вони складаються тільки з металізованих шарів і зовсім не містять пігменту. За рахунок цього там нема чому вигоряти, і плівка може прослужити стільки ж, скільки і машина. Але таке рішення суперечить нормам безпеки на дорозі.

Інші види тонувальних плівок

Останнім часом все частіше зустрічаються керамічні плівки. Вони нагадують багатошарові плівки з металізованим напиленням (так звані спатерні), але замість металу використовуються керамічні компоненти. Це забезпечує відмінну прозорість і передачу кольору при сильному затемненні. Але керамічні плівки гірше захищають від ультрафіолету.

Разом з керамікою з’явилися і гібридні плівки. Металокераміка поки досить рідкісна і дорога, зате поєднує переваги обох варіантів.

Цікавий бюджетний варіант – багаторазова силіконова плівка. Її можна легко зняти зі скла і потім наклеїти назад, причому на ній не залишаються заломи і сліди. Але її прозорість досить посередня.

Відмінний вибір – прозора атермальне плівка. Вона майже не затемнює скло, але в той же час не пропускає ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання. Вона ефективно захищає салон від перегріву та вигоряння, і все частіше автомобілісти вибирають саме її.

Світлопропускна здатність

Це другий принципово важливий критерій вибору автомобільного тонування. Тут важливо знайти баланс між комфортом, безпекою, ефективністю і вимогами правил дорожнього руху. Звичайно ж, це позначається і на зовнішньому вигляді автомобіля. Очевидно, що чим вища світлопропускна здатність, чим прозоріша плівка. Зазвичай водії вибирають комбіноване тонування, коли різні вікна обклеєні різними плівками, але однієї серії.

А чи можна обійтися без плівки?

Є два способи тонування скла без плівки, але обидва вони не дуже ефективні. Фарбування у вакуумній камері – це дуже складний технічно процес, а видалити таке тонування потім майже неможливо. Електротонування – дуже дороге і не захищає від ультрафіолету. Технічно потрібно замінити всі стекла в машині на подвійні. Між ними знаходиться спеціальний полімер, який змінює прозорість при включенні тонування.






3 людей
переглядають цей автомобіль